با يک نگاه اجمالي به تمامي دعوي کيفري و حقوقي متوجه ‌‌‌‌‌‌مي‌شويم که اين دعوي عمدتا داراي دو طرف هستند. يک طرف مرتکب عمل خلاف قانون شده است و طرف ديگر از اين کار آسيب ديده است. هر دو طرف دعوي مم ‌‌‌‌‌‌مي‌باشند تا خود يا نماينده قانوني آن‌‌‌‌‌‌‌‌ها در جلسه دادگاه حاضر شوند‌‌‌‌‌‌. اما گاهي يک طرف يعني خواهان يا خوانده در جلسه دادگاه حاضر ‌‌‌‌‌‌نمي‌شوند. در اين مطلب سعي در بررسي عدم حضور خوانده در دادگاه داريم.


 


 


 


براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وکلاي با تجربه وکيل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.


 


 


 


 


 


منبع:


عدم حضور در دادگاه


 عواقب عدم حضور خوانده در جلسه دادرسي – صدور راي


 


خوانده کيست ؟


از نظر حقوقي خوانده اعم است از شخص حقوقي و حقيقي است که عليه او ادعايي مبني بر ارتکاب عملي غير قانوني توسط او مطرح شده است‌‌‌‌‌‌. در مقابل خوانده‌‌‌‌‌‌، خواهان قراردارد که همان شاکي ‌‌‌‌‌‌مي‌باشد يعني کسي که بر عليه ديگري شکايت کرده است و مدعي شده است که بر عليه او جر‌‌‌‌‌‌مي‌ اتفاق افتاده است از اين رو به او شاکي يا مدعي ‌‌‌‌‌‌مي‌گويند.


حضور طرفين در جلسه دادگاه


از نظر قانوني در ماده 93 قانون آيين دادرسي آمده است که اصحاب دعوي ‌‌‌‌‌‌مي‌توانند در جلسه دادگاه شرکت کنند‌‌‌‌‌‌. همچنين از نظر قانوني هيچ ايرادي وجود ندارد که شخص در صورتي که نتواند شرکت نمايد لايحه بنويسيد. به اين شکل که شخص از قبل دفاعيات و گفته‌‌‌‌‌‌‌‌هاي خود را به شکل نوشته حاضر ‌‌‌‌‌‌مي‌کند که به آن لايحه گفته ‌‌‌‌‌‌مي‌شود. سپس بدون اينکه در دادگاه حضور فيزيکي داشته باشد لايحه خود را به دادگاه ارائه ‌‌‌‌‌‌مي‌دهد و قاضي با خواندن لايحه راي مقتضي را صدور ‌‌‌‌‌‌مي‌نمايد.


بر اساس ماده 94 قانون آيين دادرسي مدني طرفين دعوا ‌‌‌‌‌‌مي‌توانند به جاي خود وکيل به دادگاه معرفي کنند‌‌‌‌‌‌. در اين صورت ديگر نياز به حضور خوانده ‌‌‌‌‌‌نمي‌باشد و به جاي او وکيل از حق او دفاع ‌‌‌‌‌‌مي‌کند. البته در صورتي که حضور خوانده در دادگاه اا‌‌‌‌‌‌مي ‌باشد بايد در برگه احضاريه قيد گردد که خوانده حتما بايد شرکت کند و ‌‌‌‌‌‌نمي‌تواند به جاي خود وکيل به دادگاه بفرستد.


عدم حضور خوانده در جلسه دادگاه


بر اساس قانون اين که طرفين در دادگاه حضور پيدا کنند حق آن‌‌‌‌‌‌‌‌ها است و اا‌‌‌‌‌‌مي ‌وجود ندارد. مگر در مواردي که خوانده مم به حضور در دادگاه است که در صورت عدم حضور او در دادگاه با حکم جلب و دستگير شدن او را مم به حضور در جلسه دادگاه ‌‌‌‌‌‌مي‌کنند.


اما به طور کلي ‌‌‌‌‌‌مي‌توان گفت حضور خوانده حقي براي او است تا بتواند دفاعيات خود را مطرح کند. اما اگر به هر دليلي در جلسه دادگاه شرکت نکند اين امر مانع از برگزاري جلسه و صدور راي نيست. بر اين اساس ماده 95 قانون آيين دادرسي مدني عدم حضور خوانده يا وکيل او در جلسه دادگاه مانع از برگزاري جلسه يا اتخاذ تصميم ‌‌‌‌‌‌نمي‌باشد. در اين صورت راي به شکل غيابي صادر ‌‌‌‌‌‌مي‌شود‌‌‌‌‌‌.


البته اين امکان وجود دارد در صورتي که دادگاه نتواند بدون حضور خوانده و توضيحات او تصميم بگيرد جلسه برگزار گردد ولي اتخاذ تصميم به جلسه‌‌‌‌‌‌‌اي ديگر موکول شود. يعني در جلسه‌‌‌‌‌‌‌اي ديگر با حضور خوانده راي نهايي خود را صادر نمايد.


عذر موجه عدم حضور در جلسه دادگاه حقوقي


قطعا قانونگذار براي زماني که خوانده ‌‌‌‌‌‌نمي‌تواند در دادگاه حضور پيدا کند در قانون استثنائاتي مطرح کرده است‌‌‌‌‌‌. يعني در صورتي که حضور خوانده در جلسه دادگاه اا‌‌‌‌‌‌مي ‌باشد و خوانده به دليل عذر موجه و قانوني نتواند حضور پيدا کند دادگاه ‌‌‌‌‌‌مي‌پذيرد. اين دلايل موجه اعم از موارد زير است:


1/ فوت يکي از بستگان نسبي مانند فرزند يا سببي مانند همسر تا درجه اول از طبقه دوم.


2/ حوادث قهري که مانع از حضور خوانده ‌‌‌‌‌‌مي‌شود. حوادث قهري يعني حوادثي که خوانده در وقوع آن و جلوگيري از وقوع آن هيچ اختياري ندارد مانند سيل و زله.


3/ ابتلا به مرضي که مانع از حرکت خوانده باشد يا اينکه حرکت کردن براي خوانده مضر باشد مانند فلج شدن.


4/ هرگونه اتفاقي که خارج از اراده و اختيار خوانده باشد مانع حضور او در جلسه دادگاه شود.


عذر موجه عدم حضور در دادگاه کيفري


در دعاوي کيفري نيز بر اساس ماده 178 قانون آيين دادرسي کيفري در صورتي که متهم يکي از عذر‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هاي زير را براي عدم حضور داشته باشد و نتواند در موعد مقرر شرکت نمايد مورد قبول دادگاه قرار ‌‌‌‌‌‌مي‌گيرد.


1/ احضاريه به دست متهم نرسد يا اينکه اينقدر دير به او برسد که زمان کافي براي حضور در دادگاه نداشته باشد.


2/ بيماري سخت متهم يا والدين‌‌‌‌‌‌، همسر يا اولاد او به طوري که نتواند در جلسه دادگاه حاضر شود.


3/ فوت همسر يا هر يک از بستگان تا درجه سوم از طبقه دوم‌‌‌‌‌‌.


4/ در توقيف و حبس باشد و نتوان او را در جلسه حاضر نمود.


5/ وقوع حوادث قهري مانند سيل‌‌‌‌‌‌ به طوري که امکان تردد نباشد و يا دچار شدن به يک حادثه مهم و خارج از اختيار متهم مانند بيماري واگيردار‌‌‌‌‌‌.


6/ هر مورد ديگري که از نظر قاضي عذر موجهي براي عدم حضور باشد.


عدم حضور بعضي از خوانده‌‌‌‌‌‌‌‌ها در جلسه دادگاه


گاهي پيش ‌‌‌‌‌‌مي‌آيد که تعداد خوانده‌‌‌‌‌‌‌‌ها در يک پرونده بيشتر از يک شخص است‌‌‌‌‌‌. به طور مثال دو يا سه‌‌‌‌‌‌ نفر به عنوان خوانده احضار ‌‌‌‌‌‌مي‌شوند‌‌‌‌‌‌. برخي از خوانده‌‌‌‌‌‌‌‌ها در دادگاه حاضر ‌‌‌‌‌‌مي‌شوند و برخي ديگر در جلسه حاضر ‌‌‌‌‌‌نمي‌شوند و حتي لايحه نيز به دادگاه ارائه ‌‌‌‌‌‌نمي‌دهند‌‌‌‌‌‌. در اين صورت بر اساس ماده 304 قانون آيين دادرسي مدني دادگاه به دعواي مطروحه عليه تمام خواندگان رسيدگي کرده سپس راي مقتضي را صادر ‌‌‌‌‌‌مي‌کند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. راي نسبت به خواندگاني که در جلسه حاضر نشده‌اند و هيچ لايحه‌‌‌‌‌‌‌اي ارسال نکرده‌اند غيابي محسوب ‌‌‌‌‌‌مي‌شود.


صدور راي بدون حضور خوانده


دادگاه در صورتي که خوانده يا وکيل يا قائم مقام او يا نماينده قانوني او در هيچ يک از جلسات دادگاه حاضر نشود و هيچ لايحه‌‌‌‌‌‌‌اي هم ارائه ندهند‌‌‌‌‌‌ راي را صادر ‌‌‌‌‌‌مي‌کند‌‌‌‌‌‌. يعني دادگاه در مواردي که نياز به حضور خوانده نباشد راي را صادر مي‌کند. اين راي اصطلاحا راي غيابي ‌‌‌‌‌‌مي‌باشد. البته راي در صورتي غيابي است که خوانده در هيچ يک از جلسات حاضر نشده باشد يا اينکه لايحه نداده باشد.


خوانده ‌‌‌‌‌‌مي‌تواند به اين راي غيابي اعتراض کند و درخواست واخواهي بدهد.


سوالات متداول


خوانده چه کسي است ؟


اعم از شخص حقوقي و حقيقي که ادعا ‌‌‌‌‌‌مي‌شود کار غير قانوني انجام داده است که در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است.


آيا حضور خوانده در دادگاه اامي است ؟


خوانده ‌‌‌‌‌‌مي‌تواند در دادگاه حضور پيدا کند ولي اامي وجود ندارد مگر در مواردي که از نظر قانوني حضور خوانده اامي باشد که در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است.


اگر خوانده در دادگاه حاضر نشود بازهم راي صادر ‌‌‌‌‌‌مي‌شود ؟


بله‌‌‌‌‌‌، راي به شکل غيابي صادر ‌‌‌‌‌‌مي‌شود که در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است.


براي دريافت پاسخ سوالات خود و مشاوره حقوقي در مورد عدم حضور خوانده در جلسه دادگاه ‌‌‌‌‌‌مي‌توانيد از خدمات مشاوره آنلاين و تلفني وکيل دات کام بهره ببريد.


براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص عد‌م حضور در دادگاه، به کانال تلگرام حقوقي وکيل دات کام مراجعه نماييد. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقي وکيل دات کام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وکيل دات کام به سوالات شما عزيزان پيرامون عد‌م حضور در دادگاه پاسخ دهند.


 


براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وکلاي با تجربه وکيل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وکيل دات کام را مطالعه نماييد.


 


 


شماره تماس وکيل دات کام


منبع:


عدم حضور در دادگاه


 عواقب عدم حضور خوانده در جلسه دادرسي – صدور راي

ايرادات و موانع رسيدگي به دعوا در آيين دادرسي مدني

موارد توقيف دادرسي

موارد توقيف دادرسي

مناقصه | تعريف – اقسام و انواع – مراحل و فرآيند برگزاري مناقصات

مناقصه عمومي | نحوه برگزاري – شرايط شرکت در مناقصات عمومي

عدم حضور در دادگاه | عواقب عدم حضور خوانده در جلسه دادرسي – صدور

مهلت ايراد رد دادرس

حضور ,دادگاه ,خوانده ,جلسه ,يا ,عدم ,در جلسه ,حضور خوانده ,عدم حضور ,در دادگاه ,خوانده در ,دادگاه اا‌‌‌‌‌‌مي ‌باشد ,دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد

مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

1377342 تحلیل آماری راهبرد آموزش Microsoft Power BI آرامم موسسه ی حقوقی در کرج دانلود آهنگ جدید همراه متن آهنگ نیوموزیک 98 مشاوره حقوقی کیان یعقوبی آیدین موزیک kavirhonaric